HPU-home | Wat is HPU? | Klachtenpatroon | Belastende factoren

Keac

Toelichting vragenlijst

Terug naar vragenlijst

Hormonale regulatie

Bij HPU-patiŽnten wordt meestal een daling in de productie van TSH door de hypofyse aangetroffen (TSH <2). Deze daling kan een storing veroorzaken in de functie van de bijnier, alvleesklier (bloedsuikerproblemen, darmklachten zoals winderigheid vlak na de maaltijd) en de maag (vol gevoel, later maagzuur). De bijnierproblemen laten zich herkennen door een daling van de bloeddruk en frequent plassen. Meestal wordt volstaan met in eerste instantie alleen de TSH te bepalen. Bij lage bloeddruk en/of regelmatig plassen kan ook cortisol gemeten worden. De bloedafname dient dan voor 10.00 uur 's ochtends plaats te vinden. Alhoewel in het bloed weinig afwijkingen in het cortisol worden gemeten, worden deze afwijkingen wel aangetoond in een bijnierspeekseltest waarbij over de dag de productie van cortisol wordt gemeten. Meestal betreft het een verschuiving van de productiepiek naar de ochtend.

 

Karakter

De genoemde kenmerken zijn typisch voor een HPU-patiŽnt, zoals perfectionisme, het vermogen om kleuren goed op elkaar te kunnen afstemmen en ongeduld. Toch behoeven niet alle kenmerken aanwezig te zijn. De HPU-patiŽnt heeft een sterk ontwikkeld doorzettingsvermogen, maar door haar impulsief handelen, begint zij nogal eens aan cursussen die zij niet afmaakt. Meestal wordt een groot aantal (zes of meer) van de kenmerken gescoord.

 

Gewrichtsproblemen

Problemen met optrekken aan de ringen of met klimmen in een touw wijzen op een verminderde spieropbouw van de armen, wat typisch is voor HPU. Andere kenmerken worden hier genoemd, zoals knieklachten (voornamelijk links), bekkeninstabiliteit, hernia, verhoogde speling op de gewrichten (kaken) en lenigheid. Deze typisch kenmerken geven aan dat mogelijk sprake is van HPU.

 

Zonlichtgevoeligheid

De HPU-patiŽnt is lichtgevoelig, pijngevoelig en geluidgevoelig. Dit varieert in mate. Het gezicht is bleek, de rest van de huid wordt goudbruin. Naarmate men ouder wordt, neemt het vermogen om bruin te worden sterk af. Zonneallergie komt in het voorjaar veel voor. In deze categorie worden over het algemeen vrij veel (vijf of meer) kenmerken gescoord.

 

AllergieŽn

Door het dystress-syndroom met uiteindelijk een verminderde productie van beschermende IgA-antistoffen, komt allergie betrekkelijk veel voor. Oůk zonder dat sprake is van atopie (dit wil zeggen dat men een verhoogde productie van IgE-antistoffen heeft). Typische verschijnselen zijn hooikoorts in de zomermaanden meestal zonder dat IgE-specifieke reacties aantoonbaar zijn. Deze reacties treft men ook aan voor de huisstofmijt in het begin van het stookseizoen, en bij pilgebruik voor sperma. Door de beperkte productie van beschermende antistoffen van het type A, zal een relatief groot deel verloren gaan aan het neutraliseren van sperma in de vagina. Hierdoor zullen eerder elders tekorten optreden. Vaginale infecties van Candida komen daardoor veel voor (zie: Menstruatieklachten).

De reacties op steenvruchten e.d. zijn geen allergische reacties, maar pseudo-allergische reacties. HPU-patiŽnten hebben een slechte eiwit- en zetmeelvertering. Mede daardoor komen er veel allergieŽn voor.

Bij veel allergische verschijnselen is het zinvol totaal-IgE te laten bepalen om gewone allergie uit te kunnen sluiten. Is totaal-IgE niet verhoogd, dan kan een IgG4-allergie onderzoek (voedsel/schimmel) zinvol zijn. Bij chronische KNO-klachten wordt een alpha-1-antitrypsine bepaling aangeraden.

 

Histamine-gevoeligheid

Vermoeidheid, huidklachten, jeuk, koude handen en voeten en overtollige haargroei zijn verschijnselen van een verlaagde histamine. De overige kenmerken hebben hier ook mee te maken. Jeuk kan echter ook door een verhoogd histamine-gehalte worden veroorzaakt. In deze categorie worden vrij veel kenmerken (ten minste vijf) gescoord.

 

Menstruatieklachten

Het uitblijven van de menstruatie of weinig bloedverlies tijdens de menstruatie zijn typische HPU-verschijnselen. Het geringe bloedverlies kan een aanwijzing zijn voor bloedarmoede. Een storing in de hormonale regeling kan juist zorgen voor een versterkt bloedverlies. Vaak gaat dit samen met hoofdpijn vlak voor of tijdens de menstruatie. De dystress kan blaasontstekingen of steeds terugkerende vaginale schimmelinfecties veroorzaken.

Het beste anticonceptiemiddel is een spiraal met lage hormoonafgifte. Een koperspiraal is zeer sterk af te raden, evenals anticonceptiepillen met een hoge hormoonafgifte. Bij veel klachten wordt de bepaling van testosteron en oestrogeen aanbevolen. Prolactine kan bepaald worden om een beeld te krijgen van dystress. Indien het al voor de zwangerschap aanwezig was, zal de kans op depressiviteit na de zwangerschap groter zijn, evenals langdurig afscheiding van de tepels.

 

Zwangerschap

Langdurige misselijkheid kan een kenmerk zijn van HPU. Afhankelijk van de hormonale regulatie, voelt u zich fitter of juist zieker tijdens de zwangerschap. De baby's worden vaak te vroeg geboren. De kinderen zijn vaak of voornamelijk meisjes, of in combinatie met een man met een afwijkend histamine-gehalte voornamelijk mannen. Bij een verlaagd progesteron zal een zwangerschap niet gemakkelijk tot stand komen. Bij ongewild kinderloosheid kan de bepaling van FSH (vervroegd in de overgang) en progesteron (innestelen van bevruchte eicel blijft uit) zinvol zijn.

 

Gewichtsproblemen

Ondanks dat er meestal geen afwijking in de schildklierhormonen worden gevonden, is anamnestisch een beeld van een onderfunctie van de schildklier heel normaal. De toename van het gewicht zit echter eerder in een autonomie van de schildklier of een hyperinsulinisme. Bij overgewicht dient men insuline (nuchter) te bepalen.

 

Suikerproblemen

Hoewel het klachtenbeeld lijkt te wijzen op een sterk wisselende (reactieve) of lage bloedsuikerspiegel, blijkt uit onderzoek dat ook regelmatige een te hoge bloedsuikerspiegel wordt gevonden. De dieetmaatregelen zijn in grote lijnen hetzelfde. De verhoogde bloedsuiker wordt veroorzaakt door een gebrekkige activering en deactivering van insuline door de lever middels glutathion. Een fructosamine-bepaling is sterk aan te raden. Een HbA1c kan een vervanger zijn, maar heeft een minder brede range. Over het algemeen wordt in deze categorie vrij veel (vijf of meer) gescoord, tenzij u al een hypoglycemie-, Candida- , diabetes- of ander suikerbeperkt dieet volgt.

 

Algemene gezondheidsproblemen

Verstopping of diarree zijn aanleiding voor een bepaling van IgA-totaal-gluten. Dit is een vorm van glutengevoeligheid anders dan coeliakie.

Bijkomend kan een secundair magnesiumgebrek andere problemen veroorzaken. Migraine, het trillen van spieren of oogleden en gespannen spieren zijn aanwijzingen voor een magnesiumgebrek.

HPU levert een zogenaamd -itisbeeld op, dit is een beeld van allerlei ontstekingen in het lichaam. Een deel van deze klachten worden veroorzaakt door een verminderde afweer tegen bacteriŽn, schimmels en virussen.

 

Het meest standaard is een zogenaamde HPU-screening. Deze bestaat uit een volbloed histamine, fructosamine-bepaling, TSH en een IgA-totaal-gluten bepaling. De kosten van deze tests bedragen Ä 162,-

 Intro | KEAC index | HPU website | <english.htm"English