HPU-home | Terug naar: Wat is?

Wat is HPU?

HPU is de status waarbij het lichaam een bepaalde stof, HPL-complex genaamd in de urine uitscheidt. Deze uitscheiding, die bij belasting toeneemt, gaat gepaard met verlies van voornamelijk zink en pyridoxaal-5-fosfaat (actieve vitamine B6). HPU komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor.

De afkorting HPU staat voor hemopyrrollactamurie en is vernoemd naar het stofje dat bij patiënten in de urine wordt gevonden, namelijk hemopyrrollactam-complex. Deze complexe chemische verbinding wordt niet elders in het lichaam aangetroffen en is waarschijnlijk een afvalproduct van de stofwisseling.

Het ziektebeeld dat hierbij kan horen wordt porfyrinurie genoemd, omdat tijdens perioden van belasting naast de pyrrolen ook andere tussenproducten van de heemsynthese, zoals coproporfyrines, worden uitgescheiden.

Hemopyrrollactam-complex vangt enkele belangrijke bouwstoffen weg:

  • Vitamine B6. Om exact te zijn: pyridoxaal-5-fosfaat, de 'actieve' vorm van vitamine B6. In het bloed kan echter een ophoping van vitamine B6 worden vastgesteld. Dit kan behandelaars op het verkeerde spoor zetten, omdat zij de conclusie trekken dat er geen tekort is waar te nemen. Echter: de 'actieve' vorm wordt weggevangen en in veel mindere mate de oorspronkelijke vitamine B6, pyridoxine. Vitamine B6 is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam, zoals de stofwisseling van koolhydraten en vetten.
  • Zink. Van dit mineraal is onder meer bekend dat het de weerstand tegen infecties vergroot.
  • Mangaan. Bij onder andere de suikerstofwisseling, darmfuncties en de vorming van kraakbeen is dit mineraal een cruciale factor. Mangaan wordt alleen weggevangen in perioden van een zinktekort.

Doordat hemopyrrollactam-complex deze bouwstenen aan zich bindt, ontstaan ernstige tekorten in het lichaam. Centraal staat het gebrek aan de actieve vorm van vitamine B6. Dit tekort heeft namelijk een dubbel effect. Het verstoort niet alleen biochemische processen die afhankelijk zijn deze vitamine, maar het vermindert ook de opname van zink, magnesium, mangaan en chroom.

Tegelijkertijd zal het dalen van de magnesiumspiegel de fosforylering laten afnemen, waardoor het lichaam minder goed in staat is om uit vitamine B6 het pyridoxaal-5-fosfaat te synthetiseren. Diezelfde stap, fosforylering genaamd, speelt een rol bij de productie van actieve vitamine B1 en B2.

Door de tekorten raakt het lichaam uit balans, wat kan leiden tot tal van gezondheidsklachten. De eerste symptomen kunnen overigens al direct na de geboorte ontstaan. Op hoge leeftijd ontstaat vaak een uitgebreid klachtenpatroon.

Het vitamine- en mineralengebrek kan niet worden opgeheven door het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine B6, zink en mangaan, omdat de tekorten in het lichaam te groot zijn. Met gerichte voedingssupplementen is HPU preventief goed te behandelen.

Net als migraine, geelzucht en diabetes geven wij er de voorkeur aan, HPU niet als zelfstandige ziekte te zien, maar als een samenloop van factoren die tot bepaalde, goed definieerde, andere ziekten kunnen leiden.Intro | KEAC index | HPU website | English